Vaidik Mantra's

Deepawali Puja Mantra

Deepawali Puja Mantra
Deepawali Puja Mantra

1. Govatsa Dwadashi Mantra (गोवत्स द्वादशी मन्त्र)

Arghya Mantra (अर्घ्य मन्त्र)

क्षीरोदार्णवसम्भूते सुरासुरनमस्कृते।

सर्वदेवमये मातर्गृहाणार्घ्यं नमो नमः॥

(Kshirodarnavasambhute Surasuranamaskrite।

Sarvadevamaye Matargrihanarghyam Namo Namah॥)

मन्त्र अर्थ – समुद्र मन्थन के समय क्षीर सागर से उत्पन्न सुर

तथा असुरों द्वारा नमस्कार की गई देवस्वरुपिणी माता,

आपको बार-बार नमस्कार है। मेरे द्वारा दिए

गए इस अर्घ्य को आप स्वीकार करें।

Nivedana Mantra (निवेदन मन्त्र)

सुरभि त्वं जगन्मातर्देवी विष्णुपदे स्थिता।

सर्वदेवमये ग्रासं मया दत्तामिदं ग्रस॥

(Surabhi Tvam Jaganmatardevi Vishnupade Sthita।

Sarvadevamaye Grasam Maya Dattamidam Grasa॥)

मन्त्र अर्थ – हे जगदम्बे! हे स्वर्गवासिनी देवी! हे सर्वदेवमयी! आप मेरे द्वारा दिए इस अन्न को ग्रहण करें।

Prarthana Mantra (प्रर्थना मन्त्र)

सर्वदेवमये देवि सर्वदेवैरलङ्कृते।

मातर्ममाभिलषितं सफलं कुरु नन्दिनि॥

(Sarvadevamaye Devi Sarvadevairalankrite।

Matarmamabhilashitam Saphalam Kuru Nandini॥)

मन्त्र अर्थ – हे समस्त देवताओं द्वारा अलङ्कृत माता! नन्दिनी ! मेरा मनोरथ पुर्ण करो।

 

2. Yamadeep Mantra (यमदीप मन्त्र)

मृत्युना पाशदण्डाभ्यां कालेन श्यामया सह।

त्रयोदश्यां दीपदानात्सूर्यजः प्रीयतां मम॥

(Mrityuna Pashadandabhyam Kalen Shyamaya Saha।

Trayodashyam Dipadanatsuryajah Priyatam Mama॥)

मन्त्र अर्थ – त्रयोदशी पर यह दीप

मैं सूर्यपुत्र को अर्थात् यमदेवता को अर्पित करता हूँ।

मृत्यु के पाश से वे मुझे मुक्त करें और मेरा कल्याण करें।

Mantra Translation – On Trayodashi

I offer this lamp to the son of Sun,

that is, Yamadeva. May He free me from the noose of

death and look after my welfare.

 

3. Abhyang Snana Mantra (अभ्यंग स्नान मन्त्र)

सीतालोष्टसमायुक्त सकण्टकदलान्वित।

हर पापमपामार्ग भ्राम्यमाणः पुनः पुनः॥

(Sitaloshtasamayukta Sakantakadalanvita।

Hara Papamapamarga Bhramyamanah Punah Punah॥)

मन्त्र अर्थ – जोती हुई भूमि की मिट्टी,

काँटे तथा पत्तों से युक्त, हे अपामार्ग,

आप मेरे पाप दूर कीजिए।

Mantra Translation – O prickly chaff-flower plant,

consisting of mud of tilled land, thorns and

leaves; obliterate my sins.

 

4. Narak Chaturdashi Deepan Mantra (नरक चतुर्दशी दीपदान मन्त्र)

दत्तो दीपश्चतुर्दश्यां नरकप्रीतये मया।

चतुर्वर्तिसमायुक्तः सर्वपापपनुत्तये॥

(Datto Dipashchaturdashyam Narakapritaye Maya।

Chaturvartisamayuktah Sarvapapapanuttaye॥)

मन्त्र अर्थ – आज चतुर्दशी के दिन नरक के अभिमानी देवता की प्रसन्नता के लिए तथा

समस्त पापों के विनाश के लिए मैं चार बत्तियों वाला चौमुखा दीप अर्पित करता हूँ।

 

Deepawali Puja Mantra के अलावा अन्य मंत्रो को पढ़ने के लिए यहाँ Click करें |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *